Cancerul testicular

Introducere:
Cancerul testicular este unul dintre cele mai temute - la modul psihologic-  cancere pentru barbati. Totusi, rata de vindecare este excelenta.
Probabilitatea ca un barbat sa dezvolte de-a lungul vietii cancer testicular este de 0,4%.
Cancerul testicular, din fericire, nu metastazeaza prea des datorita faptului ca scrotul este, practic, extern.
Majoritatea cancerelor testiculare sunt categorisite ca fiind tumori germinale, care la randul lor sunt impartite in seminoame, teratoame, carcinoame embrionare, etc.

Cauze:
Inainte de nastere testiculele coboara in scrot. Cand nu coboara in scrot se numeste criptorchidism. Criptorchidismul creste riscul de cancer testicular. Operatia chirurgicala pentru a corecta anormalitatea nu modifica riscul in vreun fel. Riscul de cancer este pentru ambele testicule.
Alte riscuri pentru cancer testicular: malformatii congenitale la testicule, rinichi sau penis; hernie inghinala; membru al familiei care a avut aceasta boala.

Simptome:
Simptomele sunt destul de evidente pentru barbati. Voi expune o lista cu cele mai importante:
- umflarea sau cresterea evidenta a unui testicul;
- durere/disconfort in scrot sau testicul;
- senzatia de greutate in scrot;
- durere surda in zona inghinala;
- cantitate crescuta de fluid in scrot.

Stadializare:
Desi exista stadializari mai detaliate si comprehensive cum este sistemul TNM, am ales sa prezint o stadializare mai simplificata.
Stadiul I: cancerul este doar la testicule.
Stadiul II: cancerul s-a raspandit la ganglionii limfatici din abdomen.
Stadiul III: cancerul s-a raspandit la organe distante cum sunt plamanii sau creierul.

Stadiul IV nu este folosit. Exista, totusi, medici care folosesc stadiul IV dar acesta este similar cu stadiul III prezentat mai sus.

Tratament:
Pentru toate stadiile este necesara operatia chirurgicala. Pentru stadiul I operatia singura poate duce la vindecare, dar sunt recomandata si chimioterapia. Chimioterapia este puternic recomandata pentru celelalte stadii. Radioterapia este folosita pentru micsorarea tumorilor.
In urma acestor tratamente poate sa apara infertilitatea. Conservarea unei cantitati de sperma la o banca de sperma inainte de tratamente este recomandata in cazul in care acestia vor dori urmasi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu