Ciclofosfamida si ifosmamida

Ciclofosfamida si ifosfamida sunt unele dintre cele mai vechi si utilizate medicamente antineoplazice. Chiar si in prezent sunt extrem de folosite. Sunt analogi ai nitrogen mustard, substanta din care s-au produs arme chimice. Desi in trecut au fost foarte folosite pentru cancere hematologice si nu numai, acum, odata cu aparitia noilor substante chimioterapice si a altor tratamente, ciclofosfamida si ifosfamida au pierdut teren. Totusi, sunt utilizate atat ca alternativa cat si ca tratament de linia intai in numeroase  forme de cancer dar si pentru tratarea bolilor autoimune.
Printre bolile autoimune se numara si lupusul eritermatos, artrita reumatoida sau scleroza multipla.
Cancerele tratate cu aceste substante, in combinatie cu altele sau singure sunt: limfoamele, sarcoame de tesut moale, osteosarcoame, cancer ovarian, cancer testicular, cancer de prostata, cancer pulmonar, leucemii, etc.
Este contraindicat persoanelor cu mielodepresie puternica, acest medicament fiind el in sine un mielodepresiv. Se recomanda prudenta maxima in administrarea ciclofosfamidei pentru persoanele tratate in prealabil cu alte substante citotoxice sau radioterapie.
Aceasta substanta este mutagena. Desi foarte rar, se intampla ca persoanele tratate cu aceste medicamente sa dezvolte diferite cancere. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu