Imatinib (Glivec)

Comercializat sub numele de Glivec sau Gleevec este un inhibitor al tirozin-kinazei. A fost dezvoltat in anii '90 si aprobat pentru prima data in 2001 fiind printre primele medicamente antineoplazice de noua generatie, asa numitele medicamente din clasa "terapiilor tintite". A fost si este o revelatie in lumea tratamentelor oncologice. De la an la an fiind testat pe mai multe forme de cancere si aratandu-si eficienta  crescuta fata de tratamentele oncologice clasice.
Este utilizat, in principal, la tratarea tumorilor gastrointestinale stromale, leucemie mielogena cronica si mielom multiplu, dar mai este utilizat si la alte cancere. In prezent exista trialuri pentru a se vedea eficienta in alte forme de cancer decat cele pentru care si-a dovedit eficienta.
Efectele secundare sunt destul de asemanatoare cu chimioterapia, fiind totusi o substanta care poate provoca hipertoxicitate.
Terapiile tintite sunt scumpe, in strainatate tratamentul anual ajungand la 100.000$. In Romania e mai ieftin, iar daca oncologul hotaraste ca e nevoie de folosirea acestui medicament, de obicei, statul il plateste integral.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu