15 martie 2011: Cop1 - antioncogena sau oncogena?

Genele antioncogene sunt responsabile de prevenirea proliferarii tumorale, in timp ce genele oncogene sunt responsabile de aparitia si dezvoltarea tesuturilor maligne. Gena Cop1 este o gena a carei rol inca nu este bine determinat: este antioncogena sau oncogena?
Cercetatorul Jean-Christophe Marine ,din Belgia, relateaza ca a descoperit adevarata functie a genei Cop1, iar aceasta functie este antioncogena.
Studiile independente anterioare afirmatiei lui Jean-Christophe Marine au aratat ca gena Cop1 este, cel mai probabil, oncogena. Acest fapt a fost dedus pentru ca prin dezactivarea antioncogenei p51, gena Cop1 are un efect care favorizeaza dezvoltarile tumorale mai ales la san si ovare.
Marine si echipa condusa de el au descoperit ca gena Cop1 stabilizeaza oncogena c-Jun, iar deficienta sau dezactivarea genei Cop1 stimuleaza dezvoltarea celulelor maligne. De asemenea, ei nu au putut confirma existenta unei legaturi intre Cop1 si p53 cum sugerau studiile anterioare.
Aceste studii au un impact major pentru utilizarea inhibitorilor de Cop1 in tratarea cancerelor, adica, utilizarea unei medicatii bazata pe inhibitori ai Cop1 pot face mai mult rau, acea terapie impiedicand rolul genei de a stopa proliferarea celulara necontrolata.

Sursa: VIB (the Flanders Institute for Biotechnology).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu