Cancerul de stomac

Introducere:
Cancerul de stomac este unul dintre cele mai frecvente cancere. Cauzeaza anual moartea a 800.000 de oameni in intreaga lume.
Marea majoritate a cancerelor stomacale sunt adenocarcinoamele. Dar exista si o buna parte de tumori maligne stomacale care sunt categorisite ca fiind limfoame, carcinoide, sau tumori stromale.
Tumorile stromale gastrointestinale sunt o categorie aparte care se pot dezvolta nu numai in stomac dar pe tot tractul digestiv. Ele fac parte din categoria sarcoamelor de tesut moale. Pentru tratarea acestor tumori se foloseste si Glivec, un medicament de ultima generatie.
Este mult mai frecvent la persoanele peste 55 de ani. Cazurile descoperide la persoane mai tinere sunt foarte rare.

Cauze:
Infectia cu Helicobacter Pylori este cauza majoritatii cancerelor de stomac, adica pana la 80% din totalul cazurilor. De asemenea, fumatul creste riscul dobandirii cancerului de stomac. Alcoolismul este si el printre primele cauze.
Alte cauze/factori care cresc riscul: factori genetici; dieta bazata pe carne, afumaturi, muraturi ; deficienta sau exces de iodina si altele.

Simptome:
Indigestia, durerile sau arsurile stomacale pot fi semnele unor probleme la stomac, dar pot fi si semnele unui cancer. Pierderea apetitului insotita sau nu de alte simptome trebuie investigata. Oboseala fara o cauza cunoscuta este si ea un semn al unei largi palete de afectiuni printre care si cancerul de stomac. Simptomele care sunt resimtite in stadii mai avansate includ sangerarile, starile de rau si regurgitarile, pierderea in greutate dar si alte simptome , mai mult sau mai putin vizibile.

Stadializare: 
Voi expune stadializarea TNM.
Stadiul 0: TisN0M0
Stadiul IA: T1N0M0
Stadiul IB: T1N1M0 , T2N0M0
Stadiul IIA: T1N2M0, T2N1M0, T3N0M0
Stadiul IIB: T1N3M0, T2M2M0, T3N1M0, T4aN0M0
Stadiul IIIA: T2M3N0, T3N2M0, T4aN1M0
Stadiul IIIB: T3N3M0, T4aN2M0, T4bN0M0, T4bN1M0
Stadiul IIIC: T4aN3M0, T4bN2M0, T4bN3M0
Staiul IV: orice T orice N M1

Tratamente:
Operatia chirurgicala este cea mai des utilizata tehnica pentru tratarea cancerului de stomac. Prin aceasta se poate recurge la indepartarea ganglionilor limfatici din apropierea stomacului dar si indepartarea unei parti sau chiar tot stomacul. Daca tumora este in partea de jos a stomacului sau a invadat zone din apropiere se poate recurge si la indepartarea unei parti din intestin si pancreas.
Chimioterapia este utilizata, dar inca nu exista o parere unanima cu privire la cel mai bun regim. In general 5-FU sau Xeloda sunt folsite pentru tratament.
Radioterapia este si ea utilizata in combinatie cu chimioterapia si/sau chirurgia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu