Taxol si Taxotere

Clasa de medicamente antineoplazice denumita clasa taxanilor are o plaja larga de utilizare. Taxol (paclitaxel) si Taxotere (docetaxel) sunt principalele medicamente pentru chimioterapie care fac parte din clasa taxanilor.  Taxol a fost initial conceput cu ajutorul substantelor prezente in coniferul "taxus brevifolia" sau tisa de Pacific.
Aceste doua medicamente chimioterapice sunt utilizate pentru tratarea mai multor tipuri de cancer cum ar fi: cancer ovarian, cancer bronhopulmonar, cancer de cap si gat, sarcoame, unele cancere de prostata care nu reactioneaza la alte terapii, precum si in alte cancere metastatice sau care nu reactioneaza agentilor chimioterapici standard pentru tipul respectiv de cancer. 
Taxanii impreuna administrati singuri sau cu un alt medicament pentru chimioterapie ofera rate de raspunsuri variate. Paclitaxel ofera o rata de remisie de 80-90% in cazul cancerului ovarian daca e utilizat impreuna cu medicatia pe baza de platina si interventie chirurgicala.
Desi au efecte secundare destul de neplacute, utilizarea lor pentru tratarea diferitelor tipuri de cancere este benefica putand  prelungi semnificativ viata sau chiar vindeca anumite forme de cancer care necesita chimioterapie si sunt descoperite in stadii incipiente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu