Cancer de piele

Cancerul de piele este categorisit in tumori scuamoase (spinocelulare), cancere bazocelulare si melanoame. Sarcomul Kaposi poate fi si el considerat o forma de cancer de piele, in majoritatea cazurilor fiind produs de infectia cu HIV.
Tumorile bazocelulare si scuamoase au, per total, prognosticuri bune.Sunt tratate cu succes. In schimb, melanomul poate fi mai agresiv. Mai jos voi evidentia rata de supravietuire la 5 ani in cazul pacientilor diagnosticati cu melanom intr-un anumit stadiu:
Stadiul IA: 95%
Stadiul IB: 90%
Stadiul IIA: 78%
Stadiul IIB: 65%
Stadiul IIC: 45%
Stadiul IIIA: 65%
Stadiul IIIB: 50%
Stadiul IIIC: 26%
Stadiul IV: 10%

Nu e o greseala la prognosticul stadiului IIC. Are un prognostic ceva mai mic decat IIIB, un stadiu, teoretic, mai avansat. In stadiul IIC sunt incluse melanoamele de peste 4 mm care au ulceratii, in timp ce in stadiile IIIA si IIIB sunt incluse melanoamele care nu au ulceratii sau care au ulceratii impreuna cu micrometastaze ganglionare indiferent de marimea melanomului. Aparent, e mai bine pentru prognostic ca melanomul sa fie mai mic decat sa-i lipseasca micrometastazele dar sa fie de peste 4 mm.
Analizand aceste date putem spune ca nu e un cancer atat de agresiv pe cat se spune. Ei bine, cateodata chiar e agresiv. Agresivitatea melanomului e data de metastazarea rapida.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu