8 iulie 2011: Tintirea celulelor stem poate opri glioblastomul multiform

Cercetatorii au descoperit o noua modalitate de a opri cresterea tumorilor cerebrale agresive, glioblastom multiform, prin folosirea anumitor medicamente care tintesc doar gene sau celule specifice tumorilor maligne.Un studiu a aratat ca exista o enzima care se gaseste in celulele stem ale glioamelor. Aceasta enzima este responsabila de inmultirea necontrolata si raspandirea in organism a celulelor maligne.
Doctorul Christine Eyler spune ca tintind celulele stem ale tumorilor este neaparata nevoie de grija pentru a nu tinti si celulele stem normale, fapt ce ar dauna grav sanatatii pacientilor. Aceasta a mai adaugat ca celulele stem ale glioamelor nu sunt derivate ale celulelor stem normale, insa au caracteristici asemanatoare. Descoperirea acestei enzime deschide calea spre un tratament nou si mult mai eficient decat cele existente pana in prezent.
Glioblastomul multiform este o forma de cancer cerebral foarte agresiva cu un raspuns relativ slab la orice tratament existent in lume. Pacientii cu glioblastom care nu se trateaza supravietuiesc in medie 8 saptamani din momentul diagnosticului, iar pacientii care sunt tratati cu chimioterapie si radioterapie supravietuiesc in medie 25-40 saptamani in functie de extinderea bolii si alti factori independenti.

Sursa: Cell Press

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu