Trastuzumab (Herceptin)

Probabil ca multa lume a auzit de acest medicament de la mass-media ca fiind un "medicament minune". Adevarul e ca este o minune a tehnicii si progresului oncologiei, dar nu e chiar o minune pentru pacient.
Este un anticorp monoclonal umanizat de la soarece avand ca tinta gena ErbB-2 cunoscuta si ca HER2/neu. Inainte de aparitia acestui medicament persoanele care sufereau de cancer de san unde exista o supraexpresie a genei HER2 erau in mare parte netratabile. Aparitia Herceptinului a oferit o sansa celor care au cancer pozitiv pentru HER2.
A fost aprobat pentru prima data in 1998 si este testat si pentru alte cancere pozitive pe gena HER2..
Acest medicament poate fi folosit doar pentru cancerele care au supraexpresie pe gena amintita mai sus. Folosit pentru cancere pozitive pe alte gene poate cauza probleme serioase fara vreun beneficiu.
Studiile au demonstrat ca folosind chimioterapia si trastuzumab ca tratament adjuvant se ajunge la rezultate excelente, scazand sansele de recurenta a cancerului cu 50%.
Efectele secundare sunt multe, iar unele sunt pe termen lung. Cele mai importante sunt efectele sale asupra inimii. 7% din pacientii cu un sistem cardiovascular bun pot ajunge cardiaci dupa utilizarea Herceptinului, problema care le poate pune viata in pericol. Cei care au deja probleme cardiovasculare au un risc mai crescut de deces. 10% din pacienti nu suporta tratamentul cu Herceptin, marea majoritate din ei avand deja afectiuni cardiace.
Exceptand tratamentele hormonale, toate medicamentele din clasa terapiilor tintite sunt foarte scumpe. Tratamentul pentru o luna este intre 10.000 si pana la 30.000 RON. Pretul poate chiar sa depaseasca aceste sume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu