Bevacizumab (Avastin)

Bevacizumab este un anticorp monoclonal umanizat de la soarece care inhiba dezvoltarea vaselor de sange - angiogeneza - specifica cresterii tumorilor. A ajuns sa fie unul dintre cele mai folosite medicamente bazate pe anticorpi monoclonali. In general este folosit la cancerele care sunt avansate ori deja au metastazat.
Prima data a fost aprobat in 2004 pentru tratamentul cancerelor de colon si pulmonar non-microcelular care au metastazat. In 2008 a fost aprobat si pentru cancerul metastatic de san, dar in cazul acestuia nu a reusit sa ofere o speranta de viata mai mare pentru pacienti, astfel a inceput sa nu mai fie folosit pentru aceasta forma de cancer. In 2009 a mai fost aprobat pentru glioblastom multiform recurent.
In prezent este in teste pentru urmatoarele forme de cancer: cancer de san nemetastatic, cancer renal metastatic, prima linie pentru glioblastom multiform, cancer ovarian, cancer de prostata rezistent la tratamentele anterioare, cancer de ficat neoperabil si nemetastatic, cancer de pancreas avansat sau metastatic. Nu este eficient in tratarea sau prelungirea vietii pacientilor cu cancer de colon nemetastatic sau cancer de rinichi.
Noile studii au aratat ca bevacizumab folosit pentru tratamentul cancerului ovarian ofera cu pana la 54% mai mult timp de remisie, ceea ce inseamna luni sau chiar ani in care cancerul nu progreseaza.
Acest medicament are ca efecte secundare aparitia sau agravarea bolilor coroniare sau de circulatie periferica. Atacand regenerarea vaselor de sange, cele mai frecvente efecte secundare sunt sangerarea si hipertensiunea.
Este un medicament cu un potential mare pentru ca inhiba angiogeneza care e prezenta la dezvoltarea tuturor tumorilor. Dar pana la utilizarea lui la potentialul sau maxim e nevoie de ani buni de studii si cercetari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu