Cancerul colorectal

Introducere:
Este denumit si cancer de colon sau cancer la intestinul gros. Toate tumorile maligne formate in apendice, colon si rect sunt incluse la categoria cancerului colorectal. Cancerul anal este o alta forma de cancer si nu este inclus in acest grup. Aproape 700.000 de oameni mor anual din cauza acestei boli. Este mai prezent in tarile dezvoltate unde obiceiurile alimentare nesanatoase si sedentarismul sunt la ordinea zilei, precum si in tarile cu consum mare de alcool pe cap de locuitor.
Ca patologie, adenocarcinomul este cel mai frecvent. Tumori maligne colorectale mai rare sunt carcinomul scuamos sau chiar limfomul.

Cauze: 
In tarile dezvoltate exista un risc de 7% de a face cancer colorectal pe parcursul vietii. Varsta inaintata pare a fi una din cauze. Persoanele sub 50 de ani au rar cancer de colon, avand cauze ereditare (o persoana in familie a mai avut cancer colorectal).
Polipii sunt o alta cauza. Trebuie scosi la timp pentru a scadea riscul aparitiei cancerului. Persoanele care au avut anumite forme de cancere (ovarian, uterin, etc) care au fost tratate cu succes, au un risc mai crescut pentru aparitia cancerului de colon.
Fumatul are si el un rol important, riscul pentru fumatori fiind semnificativ mai mare.
Dieta formata din carne grasa sau rosie pare sa confere un risc crescut. Totusi, inca nu s-a demonstrat ca dieta bogata in zarzavaturi si fibre scade riscul aparitiei cancerului de colon.
Alte cauze pot fi: sedentarismul, virusuri, nivel scazut de seleniu, boala Crohn, tratamente hormonale si nu in ultimul rand alcoolismul.

Simptome:
Sangele prezent in scaun e cel mai cunoscut simptom. De asemenea, prezenta mucusului poate indica un cancer colorectal.
Alte simptome: intercalare diaree si constipatie, dureri abdominale, anemie indusa de sangerare, culoare palida a pielii, pierderea in greutate.

Stadializare:
Sistemul de stadializare cel mai folosit este TNM.
Stadiul 0: TisN0M0*
Stadiul I: T1N0M0 , T2N0M0
Stadiul IIA: T3N0M0
Stadiul IIB: T4N0M0
Stadiul IIIA: T1N1M0 , T2N1M0
Stadiul IIIB: T3N1M0 , T4N1M0
Stadiul IIIC: orice T N2M0
Stadiul IV: orice T orice N M1

* T reprezinta invazia si marimea tumorii. N reprezinta metastazele la ganglionii limfatici, cifrele mai mari atribuite lui N reprezinta un numar de metastaze mai mari la ganglionii limfatici.. M reprezinta metastazele la alte organe. Tis reprezinta "carcinom in situ".

Tratamente:
Chirurgia este cel mai eficient tratament, indepartand celulele maligne si vizibile din corp. Insa, interventia chirurgicala poate avea efecte nedorite pentru psihicul unui pacient. Exista posibilitatea ca portiunea de colon care este indepartata sa fie prea mare si chirurgul sa fie nevoit sa practice colostomia, adica crearea unui "anus contra-naturii". Colostomia poate fi reversibila, dupa o anumita perioada sa se poata face imbinarea intre capetele de colon ramase - anastomoza.
Chimioterapia poate fi recomandata, medicatiile utilizate cel mai des fiind: 5-FU, acid folinic, capecitabina, oxaliplatin, bevacizumab (Avastin), cetuximab (Erbitux), irinotecan.
Radioterapia nu este utilizata foarte des, desi uneori este recomandata.


Markeri tumorali principali:
CEA -> valori normale intre 0 si 4,3 unitati.
CA19-9 -> valori normale intre 0 si 27 unitati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu