Cancerul pulmonar

Introducere:
Cancerul de plamani este principala cauza de mortalitate generata de bolile maligne in lume. In fiecare an aceasta boala ucide peste 1,3 milioane de persoane si aceasta cifra creste de la an la an. Este unul din putinele cancere care pot fi prevenite prin renuntarea la fumat, sau cel mai bine ar fi ca o persoana sa nu fumeze niciodata.
Principalele tipuri de cancer pulmonar sunt canrcinoamele microcelulare si carcinoamele non-microcelulare. Carcinoamele non-microcelulare sunt tratate chirurgical, iar carcinoamele microcelulare raspund mai bine la tratamentul oncologic - chimioterapie si radioterapie.
Carcinoamele non-microcelulare se impart in mai multe subcategorii cum ar fi carcinoame scuamoase, bronhoalveolare, carcinoid si altele.

Cauze:
Toata lumea stie ca principala cauza a cancerului pulmonar este fumatul. 91% din cancerele bronhopulmonare sunt din cauza fumatului. Fumatorii au un risc foarte mare. Peste 16% din fumatori vor muri din cauza cancerului pulmonar, iar restul vor fi predispusi la boli cardiovasculare letale, cancere de gat si gura, de esofag, cancer al vezicii urinare, etc. Noile studii arata ca femeile sunt mai afectate decat barbatii de efectele mutagene ale fumatului, astfel, femeile au un risc mai crescut de a face cancer pulmonar daca raportam totul la cantitatea de tigari consumata.
Alte cauze sunt: radonul, azbestul, diferite virusuri cum e  HPV, expunerea la poluare extrema si la particule nocive.

Simptome:
Cel mai evident simptom e tusea insotita de sange, hemoptizia. Acest simptom trebuie sa alarmeze persoanele pentru a demara investigatii suplimentare. Fumatorii cu varsta peste 40 de ani care au o tuse rebela si nu mai trece, chiar si fara sange, trebuie sa consulte un medic pentru a se elimina posibilitatea ca acea tuse sa fie produsa de tumori. La fel si fumatorii care au infectii respiratorii repetate si dese.
Un alt simptom este respiratia suieratoare sau wheezing-ul. In cazul cancerului de plamani este produs de obstructia cailor respiratorii de catre tumori. In general, wheezing-ul care se aude la inspir trebuie investigat amanuntit pentru ca arata o ingustare semnificativa a cailor respiratorii care poate fi produsa de tumori sau alte boli. Wheezing-ul la expir nu exclude cancerul dar nici nu este specific cancerului bronhopulmonar, cauzele principale fiind infectii respiratorii, astm, bronsite cronice, hipersensibilitate pulmonara, emfizem, etc.
Alte simptome sunt: modificari ale vocii, dureri de piept sau de abdomen, pierderea in greutate, dificultate la inghitit.


Stadializare:
Stadializare carcinom non-microcelular:

Stadiul I: cancerul este doar la un plaman.
Stadiul II: cancerul nu s-a extins in afara pieptului.
Stadiul III: cancerul nu s-a extins in afara pieptului dar tumorile sunt mari si invazive.
Stadiul IV: cancerul s-a extins la alte organe distante din corp.

Stadializare carcinom microcelular:
Stadiu limitat: cancerul nu s-a extins in afara pieptului.
Stadiu extensiv: cancerul s-a extins la alte organe distante din corp.

Pentru carcinomul non-microcelular se mai foloseste stadializarea TNM:
 Stadiul 0: TisN0M0*
Stadiul IA: T1N0M0
Stadiul IB: T2N0M0
Stadiul IIA: T1N1M0
Stadiul IIB: T2N1M0 , T3N0M0
Stadiul IIIA: T1N2M0 , T2N2M0 , T3N1M0 , T3N2M0
Stadiul IIIB: orice T N3M0 , T4 orice N M0
Stadiul IV: orice T orice N M1

* T reprezinta invazia si marimea tumorii. N reprezinta metastazele la ganglionii limfatici, cifrele mai mari atribuite lui N reprezinta un numar de metastaze mai mari la ganglionii limfatici.. M reprezinta metastazele la alte organe. Tis reprezinta "carcinom in situ".

Tratamente:
Am spus deja mai sus ca la carcinomul microcelular se foloseste cel mai des chimioterapia si radioterapia, iar la carcinomul non-microcelular operatia este cea mai eficienta. Prin operatie chirurgicala se poate indeparta lobul afectat al plamanului (lobectomie), sau intreg plamanul afectat (pneumectomie).
Chimioterapia poate fi extrem de variata. Se folosesc diferiti agenti chimioterapici. Cei mai utilizati sunt: carboplatin/cisplatin, gemcitabina, doxorubicina, paclitaxel, docetaxel, s.a.  Desi exista atatea variante de tratament, eficienta chimioterapiei este scazuta in comparatie cu alte forme de cancer.
Radioterapia poate reduce in dimensiune tumorile neoperabile facand respiratia pacientului mai usoara. 

Markeri tumorali principali:
CYFRA21-1 -> valori normale intre 0 si 3,3 unitati.
CEA -> valori normale intre 0 si 4,3 unitati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu