Cancerul de col uterin

 Introducere:
Cancerul de col uterin sau  pe scurt cancer cervical, este unul dintre cele mai raspandite cancere ginecologice. Nu este un cancer specific tarilor dezvoltate, ci este mult mai intalnit in tarile subdezvoltate. In lume, exista anual aproape 300.000 de decese cauzate de acest cancer. Romania este pe primul loc in Europa atat la decesele cauzate de cancerul cervical cat si ca numar de cazuri noi. Acest fapt arata o educatie sexuala precara a populatiei din tara noastra.
Campania de vaccinare intreprinsa de Ministerul Sanatatii din Romania de acum cativa ani ar fi putut oferi in urmatoarele decenii eradicarea cancerelor cervicale produse de anumite tulpini ale virusul HPV, ceea ce inseamna peste 70% din totalul cancerelor cervicale. Lipsa informatiilor utile si veridice au facut ca aceasta campanie de vaccinare sa esueze lamentabil, luand sansa unei generatii de a avea un minim de protectie impotriva acestui cancer.
Majoritatea cancerelor de col uterin sunt adenocarcinoame si carcinoame scuamoase.

Cauze:
Cred ca toata lumea stie ca virusul HPV este principala cauza a cancerului de col uterin. Inceperea vietii sexuale la varste fragede si parteneri multipli sunt factori care cresc riscul pentru o femeie sa dezvolte pe parcursul vietii cancer cervical.
Desi aproape toate cancerele au legatura cu virusul HPV, totusi exista factori care cresc riscul: fumatul, virusul HIV, dieta, infectii cu clamidia, etc. Este interesant faptul ca pentru cancerul ovarian nasterile multiple au un rol protector, in timp ce pentru cancerul cervical nasterile multiple sunt un factor de risc.

Simptome:
Desi cancerele cervicale sunt asimptomatice in stadiile incipiente, exista simptome alarmante care pot da de gandit: sangerari sau dureri la contact sexual, scaderea in greutate, durere in zona pelvisului, si altele.

Stadializare:
Stadiul 0: - carcinom "in situ"

Stadiul I - limitat la colul uterin
 IA - nu exista leziuni vizibile
    IA1 - raspandirea la suprafata egala sau mai mica de 7 mm  si mai putin de 3 mm invazia in stroma
    IA2 - raspandirea la suprafata egala sau mai mica de 7 mm si invazie stromala intre 3 si 5 mm
 IB - leziune vizibila cu o invazie de cel putin 5 mm sau peste 7 mm raspandire la suprafata
    IB1 - leziune vizibila mai mica de 4 cm
    IB2 - leziune vizibila mai mare de 4 cm

Stadiul II - raspandire de la colul uterin
 IIA  - fara invazie la parametrium dar acopera doua treimi din partea superioara a vaginului
 IIB - invazie la parametrium

Stadiul III - raspandire in zona pelvina
 IIIA - extindere in treimea inferioara a vaginului
 IIIB - extindere la peretele pelvin si/sau provoaca disfunctii renale

Stadiul IV - extindere in afara vaginului
 IVA - extindere la rect sau vezica urinara
 IVB - metastaze la distanta

Exista si binecunoscuta stadializare TNM pe care n-o mai prezint.

Tratamente:
Operatia chirurgicala (histerectomie) are o importanta mare pentru viitorul prognostic. Histerectomia este destul de recomandata in aproape orice stadiu al bolii, daca aceasta este inca operabila. Uneori, radioterapia si brahiterapia sunt eficiente in locul operatiei in cazul stadiilor incipiente. De asemenea, radioterapia si chimioterapia pe baza de platina sunt recomandate. Dar si histerectomia plus chimioterapie sau radioterapie sunt eficiente.
Exista o multitudine de combinatii intre aceste abordari, doar medicii pot hotari cum e cel mai bine pentru fiecare pacienta in parte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu