Cancerul de prostata

Introducere:
Cancerul de prostata este o boala maligna care se dezvolta in sistemul reproducator masculin.  Cancerul de prostata, in majoritatea cazurilor, nu este agresiv ci are o crestere destul de inceata. Totusi, exista si o parte din aceste tumori care au o crestere rapida si agresiva.
De obicei se dezvolta la barbatii trecuti de 50 de ani. De multe ori nu este un cancer detectat la timp din cauza lipsei simptomelor. Uneori nu e detectat niciodata, doar la autopsia unei persoane care a murit din alte cauze. Acest lucru se intampla in cazul tumorilor cu crestere inceata.
Cancerul de prostata este clasificat ca fiind adenocarcinom, dezvoltandu-se pe o glanda a sistemului reproducator.

Cauze:
Cauza specifica a cancerului de prostata e necunoscuta. Dar exista anumiti factori care cresc sansele ca un barbat sa dezvolte cancer de prostata. Hipertensinea arteriala este unul din factorii care cresc riscul.
Persoanele care au in familie cazuri de cancer de prostata au un risc mai mare.
Alte cauze/factori de risc: deficit de vitamina D,  alcoolism, prostatita, virusuri si boli cu transmitere sexuala, etc.

Simptome:
Dupa cum am spus mai sus, cancerul de prostata, poate fi asimptomatic mai ales cand tumora nu e agresiva. Totusi, exista cateva semne care pot arata probleme atat benigne dar si posibilitatea existentei unei tumori la prostata. Aceste simptome sunt: disfunctii erectile, probleme la urinare, dureri si alte probleme in timpul actului sexual.

Stadializare:
Cancerul de prostata este stadializat cu sistemul TNM ca majoritatea cancerelor, desi exista si alte stadializari care pot fi folosite. Dar, pe langa TNM, mai e folosit si gradul de diferentiere G care arata agresivitatea tumorii.

Stadiul I: T1aN0M0 G1 - celule maligne pe mai putin de 5% din tesutul rezecat.

Staduil II: T1aN0M0 G2-G4, T1bN0M0 orice G, T1cN0M0 orice G, T1N0M0 orice G, T2N0M0 orice G

Stadiul III: T3nN0M0 orice G

Stadiul IV: T4N0M0 orice G, orice T N1M0 orice G, orice T orice N M1 orice G

Scorul Gealson este un factor important pentru a se vedea gradul de crestere sau malignitate. Scorul Gealson intre 2 si 6 arata o rata redusa de crestere. Scorul 7 arata o rata moderata de crestere, in timp ce scorul intre 8 si 10 arata o agresivitate si o crestere mai accentuata.

Tratamente:
Tratamentele cele mai utilizate sunt chirurgia, chimioterapia, radioterapia, tratamente hormonale. Unul dintre tratamentele care sunt din ce in ce mai utilizate chiar si in Romania este crioterapia. Adica inghetarea tumorii pentru a fi extrasa mai usor. Desi este o tehnica foarte scumpa si nu e decontata de casa de asigurari, sunt destule persoane in tara care apeleaza la aceasta tehnica pentru a avea o recuperare mai usoara. Institutul de urologie si transplant renal din Cluj-Napoca detine aceasta tehnologie. Intreaga operatiune costa in jur de 6.000 euro.



Marker tumoral principal:
PSA
Valori normale in functie de varsta:
sub 40 ani -> 0 - 1,4
40-50 ani -> 0 - 2
50-60 ani -> 0 - 3,1
60-70 ani -> 0 - 4,1
peste 70 ani -> 0 - 4,4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu