Cancerul pancreatic

Introducere:
Cancerul pancreatic e o boala maligna si de cele mai multe ori letala, care se dezvolta la pancreas. Majoritatea cancerelor pancreatice, de pana la 95% din ele,  sunt adenocarcinoame. Restul sunt carcinoame adenoscuamoase, carcinoame nediferentiate si altele.
Este destul de intalnit in tarile dezvoltate si in unde obiceiurile alimentare nesanatoase se intalnesc mai des.

Cauze:
Sunt destul de multi factori care pot cauza cancerul pancreatic sau cresc semnificativ riscul ca acesta sa apara si sa se dezvolte. Dieta poate fi amintita ca principala cauza. O dieta bogata in grasimi, zahar, indulcitori  si carne rosie, saraca in legume si fructe  poate creste riscul ca persoana care are aceasta dieta sa dezvolte la un moment dat cancer pancreatic.
Fumatul nu trebuie uitat, fumatorii au un risc cu 75% de a dezvolta aceasta boala.
Alcoolismul a fost contestat o vreme din lipsa de probe, dar noile studii au confirmat o relatie evidenta intre alcool si aparitia cancerului pancreatic.
Alte cauze: infectie cu H.pylori, obezitate, varsta, factori ereditari, gingivita, diabet, pancreatita, etc.

Simptome:
In stadiile incipiente nu exista simptome care pot alarma pacientul sau medicul. In majoritatea cazurilor simptomele apar abia cand cancerul este avansat.
Totusi, printre simptome putem spune despre durerea in partea superioara a abdomenului, greata, pierderea in greutate, icter, precum si alte simptome mai putin frecvente.

Stadializare:
Si la cancerul de pancreas se foloseste destul de mult stadializarea TNM.
Stadiul 0: TisN0M0
Stadiul IA: T1N0M0
Stadiul IB: T2N0M0
Stadiul IIA: T3N0M0
Stadiul IIB: T1-3N1M0
Stadiul III: T4 orice N M0
Stadiul IV: orice T orice N M1

Tratamente:
Chirurgia e utilizata atunci cand tumora primara este operabila. Operabil inseamna ca n-a invadat inca tesuturile din apropiere de pancreas.
Chimioterapia este utilizata pentru tratarea cancerului si prelungirea vietii. Gemcitabina (Gemzar) pare sa ofere o speranta de viata mai mare dupa utilizarea acestui medicament chimioterapic dupa operatie.
Nu exista studii care sa confirme o imbunatatire semnificativa a sperantei de viata dupa utilizarea radioterapiei, astfel, nu e foarte folosita la tratarea cancerului pancreatic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu