Cancerul de san

 Introducere
Cancerul de san care isi are originea in ductele de lapte ale sanilor se numeste carcinoam ductal, iar cancerul mamar care isi are originea in lobii sanilor se numeste carcinom lobular. Pe langa aceste doua subgrupe mai exista si adenocarcinoame si carcinosarcoame.
Este o forma de cancer foarte intalnita, anual mor aproximativ 500.000 de persoane in intreaga lume din cauza acestei boli. Examenul imunohistologic si patologic al tumorii este foarte important pentru viitorul tratament recomandat.

Cauze:
 Se poate spune ca este un cancer ereditar. Genele defecte BRCA1 si BRCA2 precum si alte gene se pot transmite urmasilor. Persoanele care au avut in familie rude apropiate cu cancer de san sau chiar si ovarian au un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar.
Este mult mai frecvent la femei decat la barbati. Cancerul mamar la barbati are un prognostic mai slab decat la femei.
Varsta este un alt factor. Cu cat o persoana este mai intaintata in varsta cu atat are mai multe sanse de a dezvolta cancer mamar.
Persoanele care au avut pe parcursul vietii cancer de san sau o alta forma de cancer au un risc mai crescut, existand sanse ca la un moment dat sa dezvolte (din nou) cancer de san.
Alte cauze si factori de risc: alcoolul, dieta bazata pe grasimi, obezitatea, probleme hormonale, utilizarea contraceptiei hormonale pe o perioada indelungata,  substante chimice, radiatii, etc.

Simptome:
Umflatura sub piele simtita la palparea sanului este principalul simptom. De asemenea, inflamarea ganglionilor de la sub brat pot arata posibilitatea cancerului mamar.
Schimbarea formei sanului sau umflarea lui pot arata semne ingrijoratoare.

Stadializare:
Stadiul 0: TisN0M0
Stadiul I: T1N0M0
Stadiul IIA: T0N1M0, T1N1M0, T2N0M0
Stadiul IIB: T2N1M0, T3N0M0
Stadiul IIIA: T0N2M0, T1N2M0, T2N2M0, T3N1M0, T3N2M0
Stadiul IIIB: T4 orice N M0, orice T N3M0
Stadiul IV: orice T, orice N M1

Tratament:
Tratamentul chirurgical este foarte utilizat. Indepartarea sanului si a ganglionilor limfatici regionali e o metoda care creste speranta de viata. Radioterapia duce la scaderea ratei de recurenta a cancerului. Chimioterapia este folosita, dar nu exista inca un consens asupra celei mai bune scheme de tratament.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu