Cancerul hepatic

Introducere:
Foarte frecvente sunt metastazele hepatice de la alte forme de cancer prezente la alte organe din zona ficatului sau chiar la distanta. Insa, cancerul de ficat este doar cancerul care a inceput, s-a dezvoltat si s-a raspandit din ficat.
Cel mai frecvent cancer de ficat este carcinomul hepatocelular. De asemenea, se mai intalnesc si sarcoamele, hepatoblastoamele, limfoamele, angiosarcoamele, etc.
Este mai raspandit in Africa si Asia decat in tarile occidentale. Barbatii peste 50 de ani sunt mai predispusi. 


Cauze:
Cea mai cunoscuta si frecventa cauza a cancerului de ficat este infectarea cu hepatita B. Vaccinarea unei persoane contra acestui virus poate fi considerata ca vaccinarea impotriva acestei forme de cancer care se poate dezvolta din cauza virusului hepatic.
Si hepatita C poate predispune la acest virus, insa nu exista deocamdata un vaccin eficient disponibil pentru intreaga lume.
Alcoolismul este principala cauza a cancerului hepatic in statele occidentale unde hepatita este rar intalnita.
La alte cauze putem aminti hemocromatoza (prea mult fier in organism) sau anumite boli autoimune care afecteaza si ficatul.

Simptome:
Durerea sau sensibilitatea abdominala in partea dreapta este cel mai frecvent simptom.  Un abdomen prea mare poate arata probleme la ficat. Pielea si ochii ingalbeniti pot arata un icter cauzat de cancerul de ficat.
Unii pacienti chiar simt o masa abdominala. Acest lucru trebuie investigat de urgenta, chiar daca acea masa abdominala nu e neaparat la ficat.
Alte simptome: pierderea in greutate, dureri de spate, prurit, febra si altele.

Stadializare: 
Si pentru stadializarea cancerului de ficat este foarte utilizat sistemul TNM.
Stadiul I: T1N0M0
Stadiul II: T2N0M0
Stadiul IIIA: T3aN0M0
Stadiul IIIB: T3bN0M0
Stadiul IIIC: T4N0M0
Stadiul IVA: orice T N1M0
Stadiul IVB: orice T orice N M1

Putem aminti si de un sistem mai simplist. Stadiul localizat cuprinde stadiile I si II din sistemul TNM. Stadiul regional cuprinde stadiile III (A,B,C), iar stadiul distant cuprinde statiile IV (A,B).
Tratamente:
Exista o sumedenie de tratamente care pot fi incercate pentru a prelungi sau salva viata pacientului. Chirurgia un rol important pentru prognosticul viitor al pacientului. Hepatectomia partiala sau totala (urmata de transplant) sunt destul de utilizate.
Chemoembolizarea este si ea o metoda foarte practica. Aceasta procedura consta in oprirea fluxului de sange spre tumora hepatica si administrarea de medicamente chimioterapice direct in tumora.
Si chimioterapia intravenoasa este folosita pentru anumite subtipuri sau stadii.
Alte metode de tratament: crioablatie, radioterapie, brahiterapie, terapie fotodinamica, terapii tintite cu sorafenib (Nexavar).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu