Cancerul de creier

Cancerul de creier este unul dintre cele mai periculoase, in aceasta categorie intrat si gioblastomul multiform, care este o forma de cancer extrem de agresiva. La categoria cancerelor de creier mai intra si oligodendrogliomul, care nu este la fel de agresiv ca glioblastomul.
Prognosticul in cazul glioblastomului multiform depinde varsta, scorul Kranofsky (KPS), operatia daca este realizata si este reusita sau nu, precum si functia neurologica. Cu cat persoana este mai tanara si are KPS mai mare cu atat are o supravietuire mai indelungata.
Glioblastomul multiform nu este impartit in stadii. Supravietuirea la 5 ani a pacientilor este legata de varsta si KPS. Mai jos voi pune la dispozitie speranta de viata la 5 ani, in procente, pentru persoanele diagnosticate cu glioblastom multiform in functie de variabilele de mai sus:
Varsta sub 50 ani, KPS egal sau mai mare de 90: 16%
Orice varsta, KPS intre 90 si 70: 6%
Varsta peste 50 de ani, KPS sub 70 sau KPS peste 70 cu functii neurologice afectate/fara operatie: 0%

Dupa cum vedeti, chiar si un scor KPS mare si o varsta sub 50 de ani ofera un prognostic foarte slab. Din aceasta cauza, glioblastomul multiform, este considerat de multi ca fiind una dintre cele mai agresive forme de cancer; unii spun ca e chiar cea mai agresiva forma cunoscuta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu