Nilotinib, posibil inlocuitor al imatinib (Glivec)

40% din pacientii cu leucemie mieloida cronica (LMC) tratati cu imatinib si au un raspuns complet pot sa nu mai continue tratamentul oncologic fara sa existe posibilitatea recidivei. Insa, majoritatea pacientilor depistati cu LMC nu au un raspuns complet la tratamentul cu imatinib chiar daca acest tratament se intinde pe o perioada mai mare de 6 ani.
Intr-un nou studiu pentru a se afla diferentele dintre nilotinib si imatinib s-au selectat 207 pacienti. Toti pacientii au primit timp de cel putin 2 ani tratament cu imatinib, urmad ca apoi jumatate sa continue tratamentul iar cealalta jumatate sa schimbe tratamentul, utilizant nilotinib. Dupa 12 luni de la modificari 23% din pacientii care au primit nilotinib au avut un raspuns complet sau foarte bun, in timp ce doar 11% pacientii care au continuat cu imatinib au avut parte de acelasi raspuns la tratament.
Un alt studiu randomizat desfasurat pe 846 de pacienti confirma diferenta dintre aceste medicamente in tratarea LMC. 32% din pacienti tratati cu nilotinib au avut un raspuns molecular complet in timp ce doar 15% din pacientii tratati cu imatinib au avut acelasi raspuns.
Cercetatorii care au condus aceste studii Dr. Saglio si Dr. Hughes considera ca tratamentul cu nilotinib poate creste rata de succes cu pana la 70%, acest procent reprezentand pacientii care pot opri tratamentul fara sa existe riscul recidivei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu